KRUPP betegség (croup – „hangos kiáltás”)

Az elmúlt hetekben, az időjárási viszonyoknak (ködös, szmogos levegő) és a téli időszak sokféle légúti vírusának köszönhetően ismét gyakoribbá vált a croup-os kis betegek száma.

Fontosnak tartom, hogy a hasonló tünetekkel még nem találkozott szülők is tájékozódhassanak illetve a „gyakorlottak” is több ismeretre tegyenek szert.
A betegség a felső légutakat, elsősorban a gégét (közvetlen a hangszalagok alatti területet, amely csecsemők, kisgyermekek esetén a legszűkebb) és a légcsövet érinti. A kórokozók leggyakrabban vírusok, ritkán allergia, esetleg aspiráció (félrenyelés) állhat a háttérben.

A tünetek hirtelen, főként éjszaka vagy hajnalban lépnek fel, ugató köhögés, belégzési nehezítettség, ijedtség képében. Hőemelkedés és láz is kísérheti a tüneteket.
A légzési és köhögési nehezítettség riadttá teszi a kicsiket, ezért nagyon fontos elsősorban megnyugtatni és ha lehet, gyorsan (akár egy meleg plédbe burkolva) hűvös levegőre vinni Őket.

Hűvös, párás környezet létrehozható a fürdőszobában is (csempére zuhannyal hideg vizet juttatunk).

A gyakorlott szülők házi patikájának része a steroid tartalmú kúp, melyet már az első tünetek jelentkezésénél (ugató köhögés) érdemes felhelyezni, így a tünetek súlyosbodása elkerülhető. Alkalmazható hörgőtágító készítmény is (pl. Ventolin evohaler), melyet mindenképpen belégző eszközzel szükséges a légutakba juttatni.
A hideg párásítás vagy inhalátor használata hasznos.

Mindezek mellett nagyon fontosnak tartom a folyadékbevitelt, hiszen így a légutakban felgyülemlő váladék jobban oldódik. A köptetők, váladékoldók használata a köhögés hurutosabbá válásánál (általában a tünetek megjelenésétől számított 2. nap) javasolt.
A betegség kb. 7 nap alatt lezajlik, a belégzési nehezítettség nem tér vissza, a köhögés hurutossá válik, a gyermekek általános állapota fokozatosan javul.
Javuló állapotban jelentkező magas láz, sűrű, gennyes orrváladékozás, fájdalom bakteriális felülfertőződést jelez, ezért mihamarabb orvosi vizsgálat szükséges.

Mikor kell kórházba menni?
-súlyosbodó, nyugalomban is fennálló belégzési nehezítettség
-köhögési-, ivási képtelenség
-a szegycsont feletti terület jelentős behúzódása
-ajkak ellilulása
-bágyadtság, romló tudatállapot